מדריך הטיפים השלם
22 במאי 2018 | זמן קריאה 1 דקותהתעריף המקובל של טיפ למלצר שונה מהטיפ לברמן ויש גם הבדלים בין מה שנהוג להשאיר לנהגי מוניות בארץ ובחו"ל. אז כמה כסף כדאי להחזיק בכיס? הנה כל התשובות

טיפ, או בעברית "תשר", מהווה במקור אמצעי להביע הערכה בגין שירות מסוים שניתן על ידי אנשי מקצוע שונים. עם הזמן הפך הטיפ לחלק בלתי נפרד מתרבות הצריכה ורובנו מחשבים אותו בעלות הסופית עוד לפני קבלת השירות בפועל. יתרה על כך, הטיפים מגולמים לעיתים בהצעת המחיר של נותני השירות והם מהווים חלק בלתי נפרד במערכת השיקולים של השוואה בין מוצרים, חברות ואנשי מקצוע.
הפופולאריות של טיפים גורמת לחילוקי דעות סביב התעריפים. מה שהיה מקובל בעבר עשוי להיחשב מביך כיום, ולא תמיד קל לעקוב אחר התעריפים הקיימים בחלוקה למקצועות, תחומים וקטגוריות. עם זאת, בהחלט ניתן להצביע על מספר הנחות משותפות של תעריפי טיפים מקובלים בתחומים מסוימים.
חיי הלילה מול היום: כמה נותנים למלצר וכמה לנהג מונית?
ענף המסעדנות, מזון ומשקאות וחיי הלילה מייצג את רוב ההתלבטויות בנוגע לתעריפי טיפים. כיום כבר מקובל לתת למלצר 12%-15% טיפ בהתאם לאיכות השירות, בעוד ברמן מקבל 15% ממחיר המשקאות ולעיתים אף למעלה מכך.
לשם השוואה, במלונות יש נהלים אחרים. עבור שירות חדרים נותנים טיפ של 20 ש"ח, בל בוי מקבל 10-20 ש"ח בכל פעם שהוא מלווה אתכם לחדר יחד עם המזוודות ועבור שירותי הספא תשלמו בנפרד עוד 20 ש"ח. למרות שמי שלא מרוצה בכלל גם לא ישאיר טיפ, זה פחות מקובל בבתי מלון ובכלל לא נהוג ברשתות אקסקלוסיביות או כאשר מתארחים בסוויטות וחדרים יקרים.
מעבר לים נהוג לתת טיפ גם לנותני שירותים שמלווים אותנו בשעות היום, כמו למשל נהג מונית או פקידי קבלה במלון. במידה ונהג המונית העמיס מזוודות וממש עזר לנו, מקובל לתת 1.5-2 דולר, בעוד לפקיד הקבלה במלון שעזר בהזמנת כרטיסים, שאלות לגבי קניות והמלצות למסעדות אפשר לתת 10 דולר.
מה הטיפ האידיאלי עבור שליח?
הטיפ מלווה אותנו בחיי היום ויום ויש כמה דוגמאות לכך. סבל בהובלות יכול לקבל 50-100 ש"ח ואפשר להחליט האם לתת לו את הטיפ מראש, או להמתין עם זה לסוף העבודה ולקבוע את גובה התשר המדויק לפי איכות הביצוע.
בביקור במכון קוסמטיקה נשלם 10 ש"ח טיפ לחופפת ועוד 10 ש"ח טיפ למי שעושה לנו פן. במכון שטיפת הרכב לעומת זאת ניתן עד 10 ש"ח, בעוד שליחים שמגיעים אלינו לבית או למשרד יקבלו גם כאן כ-10 ש"ח בממוצע. עם זאת, משלוח פיצה ביום קפוא וגשום יחייב אותנו להתחשב בשליח ולתת כ-15 ש"ח טיפ לפחות.
לסיום, חשוב לזכור שהתשלום הוא לנותני שירות נלווים ולא לבעלי המקצוע שמקבלים תמורה שמגולמת במחיר העבודה.