החשיבות של ניהול מערכות מידע בעולם הבריאות
21 באפריל 2019 | זמן קריאה 2 דקותתחום הבריאות בארץ הוא אחד מהמפותחים בעולם – למרות הביקורת הרבה המוענקת כרגע בתקשורת הקשורה לבתי החולים.

אחד האספקטים החשובים ביותר בעולם הרפואה הישראלי הוא ניהול הרשומה הרפואית בה מתועד מצבו של כל מטופל, הטיפולים שקבל והתרופות שהוא נוטל. רשומות אלה מחליפות כיום את התיק הרפואי הידני שהיה בזמנו בקופות החולים. במאמר זה נעמוד על חשיבותו הרבה של תחום ניהול מערכות מידע בעולם הבריאות.
מהי רשומה רפואית?
רשומה רפואית היא הגדרה שמשתנה בהתאם למוסד הרפואי בו היא נשמרת. בקופות החולים, למשל, רשומה רפואית יכולה לכלול את רשימת תאריכי הביקור של כל חולה במרפאה והמרשמים שניתנו לו, לצד הסימפטומים עליהם התלונן. בבתי החולים רשומה רפואית יכולה לכלול גם מידע רחב היקף יותר כמו צילומי רנטגן, בדיקות MRI או אולטרסאונד וקבצים של תמונות ווידיאו הנוגעים לטיפולים הרפואיים שהחולה קבל במרפאה. היום מי שעובר קורס ניהול מערכות מידע יכול להשתלב בתכנון התוכנות הרפואיות המכילות את המידע החשוב כל כך.
אנונימיות – לצד מידע חיוני
כאשר מדובר ברשומות רפואיות קיים קונפליקט מסוים. מחד, זכותו של החולה לפרטיות בכל הנוגע למצבו הרפואי ולטיפולים אותם הוא עובר. מהעבר השני, לתוצאות הטיפולים ולסימפטומים השונים יש גם משמעות רחבת היקף כאשר בוחנים אם יש קשר בין מחלה אחת לאחרת או בין סימפטום שלכאורה לא קשור למחלה לנטילת תרופה מסוימת. למשל, באמצעות השוואה של רשומות של אנשים שהשתמשו בטלק לרשומות של חולי סרטן הרחם הסתפק כי קיים קשר בין החומרים בטלק לסוג סרטן זה.
בשל כך, כאשר מתכננים מערכות מידע רפואיות עושים הפרדה של שמות המטופלים המקבלים מספר מזהה (תעודת זהות או מספר אחר שהמערכת נותנת) לבין הרשומות הרפואיות שלהם. במערכת, למשל, יופיע כי למטופל מס' 35354386 יש סרטן מסוג מסוים והוא מתלונן על כאבי בטן לאחר שנטל תרופה מסוימת. בטבלה שונה יהיה רשום את שמו של אותו אדם (ישראל ישראלי לדוגמה) ואת המספר המזהה שלו. תכנון המערכת הממוחשבת המקשרת בין המטופלים לסימפטומים הוא מורכב והוא מתבצע רק במערכות בהם הרופאים והאחיות משתמשים על מנת לזהות כי למר' ישראל ישראלי למשל יש תיעוד של המחלה.
שימוש בביג דאטה להצלת חיים
בתחום הרשומות וניהול מערכות המידע קיים מושג בשם "ביג דאטה" – שילוב כמות גדולה של נתונים ממאגרי מידע שונים והפקת מסקנות מהם. בתחום הרפואי נעשה שימוש במידע מבתי חולים וקופות חולים שונות למטרת מחקר באמצעות תכנון של מערכות ביג דאטה מורכבות המסוגלות לעבד כמות גדולה של מידע ולהפיק ממנו מסקנות.
מומחי מערכות המידע הם בדרך שותפים פעילים בשיתוף מידע זה (בצרה אנונימית כפי שהסברנו קודם לכן). היום, למשל, חברת אלפאבית (החברה המפעילה את מנוע החיפוש גוגל) מסייעת באמצעות תוכנות המבוססות על בינה מלאכותית לאסוף ולנתח מידע רפואי על מנת להוביל לפריצות דרך מדעיות להצלת חיים.
לומדים מערכות מידע ובונים את העתיד בתחום חשוב זה
אם גם אתם רוצים להצטרף לצוות מערכות המידע בבתי החולים ובחברות הבונות תוכנות מתקדמות לתחום הרפואי – כרטיס הכניסה שלכם הוא תעודה בסיום קורס מערכות מידע. בקורס, תקבלו כלים מתקדמים לתכנון ובנייה של מסדי נתונים חכמים, בנייה על פי תקנים המתאימים לעולם הרפואה ולתעשיות נוספות (כמו תחומים ביטחוניים או פיננסיים) וכן ידע בשפות תכנות שונות על מנת לנהל מסדי נתונים אלה. בסיום הקורס, תוכלו להשתלב במגוון רחב של חברות הייטק ובתי חולים בהם קיימת דרישה גוברת והולכת למומחי מערכות מידע.