בריאות

כיצד מעסיקים יכולים לדאוג לסביבת עבודה בטוחה יותר?

מעסיקים רבים אינם מודעים לסכנות שמקום העבודה שלהם יוצר עבור העובדים שלהם – מהטרדות מיניות והתנכלויות ועד פגיעות בגוף. איפה אחריות המעסיק מתחילה ואיפה היא נגמרת? הנה כל הפרטים

כיצד מעסיקים יכולים לדאוג לסביבת עבודה בטוחה יותר?

לפי דוח שהוכן בשיתוף פעולה בין המוסד לביטוח לאומי ומשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, במהלך שנת 2016 איבדו את חייהם 80 אנשים באירועים שונים שהתרחשו במקומות עבודה. במקביל, לפי נתונים של המוסד לביטוח לאומי, בשנת 2015 נפגעו כ-48 אלף עובדים והעלות השנתית בגין נפגעי עבודה היא 4.5 מיליארד ש"ח.

על אף האמור לעל, הרבה מעסיקים לא מודעים לסכנות שמקום העבודה שלהם יותר. הסכנות יכולות להיות נפשיות ולנבוע מהטרדות מיניות והתנכלויות, ולהגיע עד פגיעות בגוף וכאמור אפילו מוות. בעיה גדולה יותר היא שהמעסיקים לא יודעים מה כלול בתחום האחריות שלהם ובעיקר מה הם יכולים לעשות כדי לצמצם את הסיכון.

מהי זהירות מושגית וקונקרטית?

לפי החוק וההלכה הפסוקה בישראל, המעסיק אחראי על בטיחות ושלמות גופם ונפשם של העובדים. הוא חייב כלפיהם חובת זהירות מושגית וקונקרטית ובהקשר הזה הוא נדרש לספק להם סביבת עבודה בטוחה ומוגנת, תנאים אופטימליים, שיטת עבודה נכונה ואמצעי מיגון וזהירות. כמו כן, בתחום האחריות של המעסיק נמצאות גם הדרכות לגבי אופן ביצוע התפקיד ופיקוח על העבודה בפועל.

כמובן שהחוק מכיר בכך שמידת הזהירות בכל מקום עבודה משתנה בהתאם לשכיחות וחומרת הסיכון, סוג ואופי התפקיד ורמת האחריות של העובד. ככל שהסיכון חמור ונסתר יותר כך גוברת מידת אחריותו של המעסיק, אך כדי להגיש תביעה נגדו יש להוכיח שהוא התרשל במילוי חובתו. מנגד, בתי המשפט לא נוקטים במדיניות שיפוטית שבה מייחסים לעובדים רשלנות או אשם תורם – אלא במקרים קיצוניים בלבד.

כללי בטיחות לעובדים ומעסיקים

כדאי לכל מעסיק במשק לוודא שהוא נוקט באמצעי הזהירות המתאימים שיכולים לשמור עליו ועל העובדים שלו. מלבד חובתו המוסרית והחוקית של המעסיק, אין סיבה לוותר על נקיטת אמצעי זהירות מן הסוג הזה. עובד שנפגע במקום העבודה או חלילה מקפח את חייו עלול לגרום נזקים כספיים עצומים לעסק ולהוריד לטמיון שנים של מוניטין.

בעלי עסקים יכולים להתייעץ עם אנשי מקצוע לגבי נקיטת אמצעי הזהירו והבטיחות. עליהם לדאוג להעביר הדרכות בטיחות לעובדים, לשפר את סביבת העבודה ולקבל פידבק ומשובים בזמן אמת. ברוב המקרים העובדים יודעים טוב יותר מהמעסיק איזה סיכונים נשקפים להם והם גם מוכנים להציף את זה למעלה, כל עוד המעסיק קשוב לתלונות ולא נוקט סנקציות.

בסופו של דבר, תאונת עבודה היא לצערנו חלק בלתי נפרד מכל מקום שבו יש עובדים ומעסיקים. השאיפה היא לצמצם ככל האפשר את מידת הסיכון ויש כיום דרכים רבות לעשות את זה בלי לפגוע בתפוקה, בביצועים וברווחים.

לפרטים נוספים

  • Hidden
  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.
לפרטים נוספים

רוצה לדעת עוד? צור איתנו קשר ונחזור אליך בהקדם!

  • Hidden
  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.
  • Hidden
  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

לפרטים נוספים

  • Hidden
  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.