מהקיבוצים ועד ל"בצוותא": הקהילה והשיתופיות חוזרים למרכז החיים
22 באפריל 2019 | זמן קריאה 3 דקותיותר ויותר משפחות לוקחות את ניהול החיים בשכונה ובקהילה לידיים שלהן ויוצרות חווית מגורים המושתתת על סגנון חיים וערבות הדדית. תופעת השיתופיות הפכה להיות כלי חשוב המאפשר זאת.

הקהילה חוזרת למרכז העניינים וההורים הופכים מעורבים
הרצון ליצור סביבת גידול אופטימלית עבור הילדים מביאה יותר ויותר משפחות לחפש מודלים אלטרנטיביים למצב הקיים. בארה"ב לדוגמא התפתחה תופעת ה- Micro Communities מסגרתה משפחות בשכונות השונות בערים הגדולות פיתחו לעצמם תפיסת מגורים המושתתת בניית קהילה עצמאית. זאת, מתוך הבנה שאם אנחנו רוצים ליצור סביבת מגורים אופטימלית עבור הילדים אנחנו צריכים לקחת אחראיות על הקהילה ולהיות הרבה יותר מעורבים בה. משפחות אלו החלו להתאגד וליצור מפגשים משותפים שמאפשרים להם לעצב את החיים בתוך הקהילה ולקבל החלטות שמחייבות את כולם.
הקהילה והשיתופיות מגיעים לעיר.
שכונת "בצוותא" מציעה חווית מגורים שיתופית המאפשרת לחברים ליצור ולנהל קהילה איכותית עם חינוך למצוינות.
תופעת השיתופיות נכנסה לחיינו עם חברת we work שהציעה לחבריה חללי עבודה שיתופיים. מאז התפתחה התופעה לעושר של מיזמים בניהם מיזמים של מגורים משותפים. מודל בית המלון אבל לקהלים צעירים.
שכונת "בצוותא" היא השכונה הראשונה בישראל שביקשה לאמץ את אותו מתכון שיתופי בכדי להעשיר את חווית המגורים של תושבי השכונה. "בצוותא" מציעה לתושבים מגוון של פלטפורמות שיתופיות שפתוחות לתושבי השכונה בלבד. בין הפלטפורמות השיתופיות תמצאו חללי עבודה משותפים, מרכז מצוינות שיתופי, חנות שיתופית, סופרמרקט שיתופי, אולם אירועים ועוד. השאיפה של חברת שפיר, הבונה את השכונה, הוא להעביר את הפלטפורמות השיתופיות לאחריות הועד המנהל של השכונה. כך יוכלו חברי השכונה לקחת אחריות מלאה על ניהול הקהילה וחווית המגורים בה, בדומה לקיבוצים או לשכונות החלוצות בארץ ובעולם.
שכונת "בצוותא" בנויה על פי מודל יותר משוחרר, טוענים בשפיר. עלות השימוש בכל אותם פלטפורמות תהיה ללא כוונות רווח ותממן את התחזוקה שלהם בלבד. כך או כך, תושבי השכונה שלא ימצאו בהם עניין, לא מחויבים להשתתף בתחזוקתם.
מרבית המיזמים השיתופיים נכשלים בגלל העדר פלטפורמה פיזית מתאימה או חוסר בהצטרפות בשלבים הראשונים. מיזמים ששורדים את השנה הראשונה לקיומם ממשיכים למשך תקופות ארוכות.
"בצוותא" תפתור את שתי נקודות התורפה הללו בהעניקה פלטפורמות ייחודיות, ספציפיות ומותאמות לשיתופיות עצמה, וכן תיתן את הדחיפה הראשונית שתאפשר לכל תושבי השכונה להתרשם מהאיכויות והיתרונות המוצעים על ידי הפעילויות עצמן ותאפשר המשכיות בשנה הראשונה גם במקרה של 'התחלה קשה'. בהתאם לכך, הסיכויים להצלחת המיזמים השונים גדולים בהרבה.
יתר על כן, "בצוותא" מציעה מגוון שמביא לכך שהשלם גדול מסך חלקיו כלומר קיום מספר פעילויות יתן ערך מוסף גבוה בהרבה לדיירי השכונה מאשר פעילויות ספורדיות נפרדות.
השאיפה כמובן היא שמרבית התושבים ייקחו בהם חלק, בדיוק כפי שמתרחש בשכונות המתקדמות בעולם. כך יוכלו הילדים ליהנות מעושר של אינטראקציות חברתיות וממגוון חוגים במחירים מאד נמוכים.
תופעת השיתופיות מכניסה חיים גם למודל הקיבוצי
קחו לדוגמא את תופעת הקיבוץ. אם בעבר הקיבוץ נתפס כמקום סוציאליסטי ומיושן, היום הוא הפך להיות מקום נשאף למשפחות צעירות ולא רק בגלל שיקולים כלכליים. חווית המגורים בקיבוץ עברה מהפך בשנים האחרונות ומציעה לחברים בה איזון מושלם בין איכות חיים ופרטיות ובין קהילה תומכת עם ערכים זהים ועם אינטרס אחד משותף: ליצור סביבת גידול חינוכית לילדים שמאפשרת להם לקבל את החינוך הטוב ביותר ואת הערכים שיאפשרו להם למצות את עצמם. יתרה מכך, השירותים שמקבלים חברי הקהיל מאפשרים להם לחסוך לא מעט כסף וליהנות משירותים טובים יותר מכל מקום אחר: מחדר אוכל, לאזורי עבודה, לחוגים ולחינוך מצוין.
מה מטריד את המשפחות הצעירות?
מחקר מקיף שנערך בקרב מעל 2000 אימהות צעירות מלמד כי "החשש השני בחשיבותו בקרב האימהות הצעירות הוא שהילד לא יגדל בסביבה הנכונה ולא ייהנה מכלים שיאפשרו לו למצות את הפוטנציאל שטמון בו". החשש השלישי בחשיבות נעוץ ביכולת של הילדים לפתח יכולות תקשורתיות וחברתיות שיסייעו להם ליהנות מעושר של חברים ומאיכות חיים עתידית.
אנחנו חיים בעידן חדש. עידן בו אנחנו ההורים מאד עסוקים ומתקשים לקחת שליטה על החינוך של ילדנו. מצד שני, אנחנו מבינים את הצורך החשוב בחינוך לערכים והישגיות. מתח זה בין הזמן הפנוי וההבנה של מה חשוב יוצר לא מעט קונפליקטים. תוסיפו לזה את תופעות הלוואי "באדיבות" העידן הטכנולוגי ותקבלו הורים עם לא מעט חששות ודאגות
אם אתה רוצה שמשהו יעשה טוב, תעשה אותו בעצמך
האכזבה בעולם מהשירותים שניתנים לאזרחים מהמדינה (בין אם בנושאי חינוך, ביטחון אישי או בריאות) מביאים יותר ויותר אזרחים להתאגד ולהחליט שהם לוקחים אחראיות על החיים שלהם ועל הקהילה שלהם במגוון תחומי החיים.
אנחנו מאמינים כי בעתיד נראה עוד תופעות חדשניות כמו "בצוותא" שמאפשרות לחבריה לעצב את החיים בקהילה על פי התפיסות והאמונות שלהם. כי כמו שכולם אומרים: "אם אתה רוצה שמשהו יעשה טוב, תעשה אותו בעצמך".