איך נבחר מה מתאים לנו ללמוד?
6 באוגוסט 2019 | זמן קריאה 1 דקותאם תבחרו ללמוד משהו שאתם אוהבים, תגדילו את הסיכוי ליהנות מהזמן שתבלו באקדמיה וגם את הפוטנציאל שלכם למצוא משרה מתגמלת ומספקת בדרך לקריירה ארוכה. במאמר הבא נסביר לכם מאיפה להתחיל וכיצד להשוות בין האפשרויות שעל הפרק.

בחירת תחום לימודים היא סוגיה סבוכה שדורשת השקעה של זמן, סבלנות ולפעמים גם כסף. חיילים למשל מתחילים לחשוב מה ללמוד עוד לפני שהם משתחררים, מה גם שיש כאלה שמתעסקים עם זה בזמן הטיול הגדול שלהם מעבר לים. בין לבין, אפשרויות לימודים חדשות שלא היו קיימות בעבר הופכות את הדילמה לרלוונטית גם עבור קהל יעד מבוגר יותר ואפילו הורים למבוגרים או אנשים שיצאו לפנסיה.
החדשות הטובות הן שיש כיום מגוון רחב של מסלולי לימוד לתואר ראשון, תארים מתקדמים ולימודי מקצוע. מצד שני, ההיצע הזה הוא בדיוק מה שמבלבל אנשים שלא יודעים במה להתמקד. לכן הפתרון הכי טוב הוא ללכת עם תחושת הבטן וללמוד משהו שאוהבים ורוצים לדעת עליו עוד.
כך תדעו מה אתם אוהבים
שאלת מיליון הדולר היא איך יודעים מה אנחנו אוהבים. בשלב הראשון, מה שכדאי לעשות הוא לחזור מעט אחורה לימים בבית הספר היסודי, חטיבת הביניים והתיכון. אמנם הלימודים במסגרות החינוך הן לא תמיד אינדיקציה ליכולת האמיתית של המועמד, אך אפשר בכל זאת לנסות להיעזר בהם כדי לבדוק למה יותר התחברנו ולמה פחות.
אם למשל הייתם טובים במקצועות ריאליים כמו מתמטיקה, פיזיקה והנדסה, סביר להניח שזה מה שתרצו לעשות גם באקדמיה. מנגד, מי שהתחבר להיסטוריה, אזרחות וספרות יעדיף דווקא את המקצועות ההומניים שנלמדים במסגרת הפקולטות למדעי הרוח והחברה. בשלב הזה, פחות חשוב לאיזה מסלול אתם מתקדמים או איפה תלמדו אותו – כי השאיפה היא רק לבצע סינון גס בין האפשרויות ולהתחיל להתמקד במה שרלוונטי.
אבל רגע, מה עם המשכורת?
הטעות הנפוצה היא לנסות לבחור תחום לימודים לפי ביקוש והיצע למקצועות מסוימים בשוק העבודה. כל הסטודנטים רוצים שתהיה להם עבודה קבועה, אך אי אפשר לדעת מה יוליד יום: מקצועות שקיימים כיום עלולים להימחק מהמפה בתוך כמה שנים או אפילו חודשים, בעוד מקצועות חדשים נוצרים בארץ ובעולם בתדירות גבוהה יותר בהשוואה לכל תקופה אחרת בהיסטוריה.
במילים אחרות, סביר יותר שתיהנו יותר ללמוד משהו שאתם אוהבים וטובים בו ושככה גם תגדילו את הסיכוי שלכם לקריירה מספקת ומאתגרת. בגלל שמיותר לנסות לנבא את העתיד, הדרך הכי טובה לדעת מה מתאים לנו ללמוד היא להקשיב לתחושות הבטן. אחרי שמוצאים 2-3 אפשרויות בתוך תחום הדעת הרלוונטי, כל שנותר הוא לפנות אל המוסדות האקדמיים ולברר על תנאי הקבלה ושכר הלימוד.
לסיכום, תחום לימודים בוחרים לפי מה שאוהבים לעשות. כדאי להימנע מרעשי רקע והבטחות שיווקיות, לזכור שמה שמבוקש כיום לא יהיה כזה בעתיד ולהשתמש גם בניסיון העבר על מנת ללמוד עוד על עצמנו ועל מה שאנחנו טובים בו.